Avslöjar min ätstörning!

Många av er har undrat om min ätstörning och vad jag har för någon,nedan kan ni läsa om den,

Bulimia nervosa är en ätstörning som oftast drabbar flickor och yngre kvinnor i åldern 15-25 år, men som i sällsynta fall kan drabba pojkar och yngre män. 

Den som har bulimia nervosa hetsäter i perioder då man känner en stark längtan efter mat och godis. Detta sker samtidigt som man försöker gå ner i vikt. Det blir en stark konflikt mellan längtan efter mat och viljan att gå ner i vikt.

För att klara av den här konflikten framkallar man kräkningar eller använder kanske laxermedel efter hetsätningen. Ofta genomför man bantningskurer, fastar och motionerar överdrivet. Hetsätningsperioder följs ofta av starka skamkänslor. För den som har bulimia nervosa hänger självförtroendet tätt samman med kroppsform och vikt.

Det finns likheter mellan anorexia nervosa och bulimia nervosa när det gäller rädslan att bli tjock och längtan efter att gå ner i vikt. Det är inte ovanligt att anorexia nervosa övergår i bulimia nervosa. Cirka hälften av de som haft anorexia nervosa får sedan bulimia nervosa. Tillstånden kan också överlappa varandra.

Ofta börjar problemen i tonåren med att man blir mer och mer intresserad av sin vikt, vilket leder till upprepade bantningsförsök. Efter en tid tappar man kontrollen över situationen och att äta framkallar stark ångest.

Det finns troligtvis flera orsaker till sjukdomen: psykologiska och biologiska faktorer. Kulturella förhållanden med det slanka, kvinnliga skönhetsideal som vi har i västvärlden kan också påverka synen på vår egen kropp. Det finns studier som visar att störningar i familjens relationer kan vara en av faktorerna. Svåra perioder eller händelser som pubertet, dödsfall eller en familjekris kan också utlösa bulimia nervosa.

Bulimia nervosa kan ge omfattande medicinska komplikationer. Det finns risk för bestående skador efter hetsätning i kombination med laxermedel och/eller vätskedrivande medel. Bulimia nervosa kan också ge upphov till frätskador på tänderna efter upprepade kräkningar och obalans i kroppens saltnivåer.

Källa:vårdguiden


Kommentarer
Postat av: Evelina

Jobbigt :/

2008-07-23 @ 09:57:32
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Caroline

Ojj, vad hemskt!

2008-07-23 @ 09:58:05
URL: http://carolinenorman.blogg.se/
Postat av: teddy

Starkt av dig att avslöja äs och det är alltid det största steget man tar när man har en äs.

Jag förstår din oro inför besöket men släppt det för tillfället. Ta ist. dag för dag tills det är dags för besöket. Då beskriver du precis som du känner - att du varit sjuk länge och att du inte längre klarar av vardagen.

Du berättar hur kroppen fungerar och lite hur du känner.

De kommer inte pressa dig. Kanske blir det lite blodprover - för att se hur värdena ligger till.

På mig tog de prover innan jag blev vidareremitterad.

Är det öppenvård du har sökt eller?



I så fall så blir det att ni pratar om dina önskemål under vårdperioder och dina mål.

Mycket prat - med andra ord!!!!!

Men det kommer att gå bra. Jag lovar!



stor kramis

2008-07-23 @ 10:03:48
URL: http://caitlin.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel & ByråBekymmer

storstor kram

2008-07-23 @ 10:56:27
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Mr Växjö

Du är en stark tjej som vågar gå ut med detta! Tänker på dig och hoppas du mår bättre snart !

2008-07-23 @ 11:44:06
Postat av: teddy

Hej tjejen.

Sjävklart syns det på värdena när man är sjuk i bulimia också. Bla. så har kroppen väldigt låga kalium värden. Hjärtat behöver kalium för att fungera. Utan kalium kan man få hjärtstopp.

Så - självklart kommer de nog att ta en del prover också. Det kommer att gå fint. Jag lovar.



kramis

2008-07-24 @ 10:13:31
URL: http://caitlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0